Kouzlo zavádějících meziročních čísel

13. 4. 2022

Každý měsíc přicházejí nová data z české ekonomiky, podle kterých se rozhoduje nejenom centrální banka, ale i investoři zaměření na dluhopisy či jiná aktiva. Nová čísla nám indikují kondici ekonomiky – jestli je na prahu recese či bezbřehé konjunktury, jestli úroky půjdou směrem nahoru či dolů, jestli se státu bude dařit vybírat daně, nebo bude spíše pod tlakem sociálních výdajů spojených třeba s nezaměstnaností.

Dlouhodobě se pozornost téměř všech soustředila na meziroční čísla – tedy třeba, jak moc roste ekonomika, průmysl, stavebnictví, služby atp. ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Nicméně v době pandemie tato čísla jaksi ztratila v důsledku lockdownů a dobrovolných odstávek na své vypovídací hodnotě. Co nám totiž řeknou novinové titulky o silném růstu tržeb obchodů, když ve stejné době loni byla velká část prodejen uzavřena? Dnes už vlastně téměř nic.

Proto už od roku 2020 má smysl dívat se spíše na situaci z měsíce na měsíc. Pak je mnohem lépe vidět, co se vlastně v ekonomice průběžně děje. Ukazují nám, jak se průběžně a aktuálně mění situace v jednotlivých odvětvích a oborech ekonomiky bez toho, že bychom museli přemýšlet nad loňskými výkyvy. Čísel k takovému hodnocení je díky práci tuzemského statistického úřadu víc než dost, a proto můžeme například snadno odhalit, že už od loňského května, kdy se po posledním velkém lockdownu otevřely obchody, se neděje vůbec nic zvláštního. Neprobíhá žádný boom nakupování, který tak okatě „demonstrují“ meziroční čísla, ale obchodníci jsou tři čtvrtě roku v podstatě stále na svém.

Předpoklady o tom, jak lidé začnou dohánět své nákupy v obchodech a ve službách s pomocí finančních rezerv vytvořených v době lockdownu se tak vlastně stále nenaplňují. Finanční rezervy vytvořené v době pandemie zůstávají dál na účtech bank, nebo je lidé spíše investují, než aby je rychle utráceli. Ne náhodou proto vidíme rekordní růst cen nemovitostí na trhu, které se staly populární alternativou reálného investování, nebo zvýšený zájem o umění či drahé kovy.

Nová čísla tak navzdory častým optimisticky interpretovaným meziročním výkyvům průběžně naznačují krátkodobé zpomalení či stagnaci ekonomiky doprovázené inflací a s ní spojenými vyššími úrokovými sazbami. Na obzoru se tak nerýsuje žádné drama, spíše další přistání, které ovšem může změnit pohled na investice. Zatímco dříve atraktivní rizikovější investice jsou obvykle v takové situaci pod tlakem, pozornost začínají poutat dluhopisy. Mohou totiž zajistit výnos i do časů, kdy úrokové sazby v ČR zamíří opět ke své „normální“ úrovni.


Veškeré informace, názory a prognózy obsažené v tomto textu jsou pouze informativního charakteru, nepředstavují žádnou nabídku na jakoukoliv transakci nebo závazek k realizaci jakékoliv transakce a v žádném případě nejde o investiční poradenství. Obsah sdělení je vytvářen dle nejlepšího vědomí a s řádnou odbornou péčí, Banka CREDITAS a.s. však nezaručuje správnost, úplnost a přesnost jeho obsahu. Banka CREDITAS a.s. nenese žádnou odpovědnost za případné škody vzniklé jakýmkoliv třetím osobám v důsledku využití informací uvedených v tomto sdělení.