Lidé převádějí peníze z běžných účtů na lépe úročené produkty

13. 12. 2022

Vloni na podzim české domácnosti držely 85 % svých vkladů na netermínovaných účtech. Rostoucí úrokové sazby ale zvýšily atraktivitu produktů nabízejících zhodnocení úspor. Vývoj objemu vkladů v naší bance jasně ukazuje výrazný růst zájmu především o termínované vklady.

Objem peněz uložených klienty na našich termínovaných produktech vzrostl od letošního ledna o 147 %. Největší zájem je o produkty s krátkou dobou vkladu, tedy na rok a méně. Díky vyšším úrokovým sazbám se na celém trhu projevuje výrazný růstový trend objemu termínovaných depozit, meziročně přibylo skoro 300 miliard korun, zatímco na netermínovaných 208 miliard ubylo. I tak ale mají netermínovaná depozita (tj. běžné účty a spořicí účty s možností okamžitého výběru) stále ještě výraznou převahu.

Zajímavý pohled nabízí srovnání dvou nejčastějších spořicích produktů – spořicích účtů a termínovaných vkladů. „Ještě před rokem byl poměr peněz na spořicích účtech a termínovaných produktech zhruba 3:1, teď už je téměř vyrovnaný. Roli v tom určitě hraje fakt, že v nabídce jsou produkty s uložením na šest měsíců a méně. V době vysoké inflace a všeobecné nejistoty lidé hledají, jak své peníze bezpečně ochránit a zároveň je mít i relativně rychle k dispozici,“ říká členka představenstva Banky CREDITAS Ivana Pícková. Atraktivní sazby se projevily i přílivem nových klientů, kterých nám od ledna přibylo 50 tisíc.

Klientům nyní nabízíme 6% roční zhodnocení při využití Spořicího vkladu 1M nebo Spořicího vkladu 3M (u obou se sazba vztahuje na část vkladu do 500 tisíc korun, nad uvedený limit činí úrok 4 % p.a.). Šestiměsíční termínovaný vklad nabízí 6 % p.a. na neomezenou výši vkladu. Na základním Spořicím účtu + získáte roční sazbu 5,6 % pro část vkladu do 500 tisíc korun, částku nad tento limit úročíme 3,1 % p.a. (obě sazby platí pro nepodnikající fyzické osoby). Stejné úroky platí i pro dětské Spoření Richee Junior, kde vyšší sazbou zhodnocujeme částku do 350 tisíc korun včetně.

Podrobnější informace ke spořicím produktům a odpovědi na dotazy vám rádi sdělíme na bezplatné infolince 800 888 009 nebo na našich pobočkách.