Hypotéka a pojištění. Jaká opravdu potřebuji?

7. 1. 2021

Hypotéka je velký a zásadní závazek. Na jednu stranu se zavazujeme desítky let splácet, na druhou získáváme konečně vytoužené vlastní bydlení. S hypotékou se ale často diskutuje i o různých pojištěních. Která z nich tedy opravdu potřebujete, a která leckdy jsou jen drahými marketingovými lákadly?

Úvodem jedno zlaté pojišťovací pravidlo. Pojišťovat by si měl člověk hlavně ta rizika, která jsou buď hodně pravděpodobná, nebo která mají zcela zásadní následky. Pojišťovat se (a tím pádem pravidelně platit), abych měl pokryté i nepodstatné věci, obvykle nevychází finančně jako smysluplné.

Pojištění nemovitosti

Důležitá pojistka, na kterou byste měli myslet i bez hypotéky. V životě se nedějí jen hezké věci a i malá nehoda může mít velké následky. Pokud dojde k nejhoršímu a váš byt nebo dům vyhoří, bude poškozen při vichřici nebo povodni, budete mít škodu krytou.

Tento typ pojištění po vás banka bude chtít vždy, protože musí mít jistotu, že je úvěr krytý i v situaci, kdy bude zastavená nemovitost poškozena nebo zničena. Obvykle se požaduje výše pojistné částky na hodnotu nemovitosti. Pojistné plnění je v tomto případě vinkulováno na banku.

Pojištění domácnosti

S trochou zjednodušení: toto pojištění kryje poškození nebo odcizení věcí, které by z nemovitosti vypadly ven, kdybyste ji otočili vzhůru nohama. 😊 Příčinou poškození může být spousta situací, třeba záplava, oheň, blesk, zkrat… Nebo taky zloději. Tohle pojištění po vás banka obvykle chtít nebude (v CREDITAS jej nepožadujeme). Obvykle jsou škody tohoto typu nepříjemné, ale ne zcela fatální. Zda se pojistíte a na jakou částku, je na vás.

Pojištění odpovědnosti

Kryje situace, kdy vy nebo někdo z vaší domácnosti způsobí škodu někomu třetímu. Docela užitečná věc, pokud máte třeba nezbedné děti, nebo když jste zapomětliví a občas vám přeteče vana k sousedům. Ani tohle pojištění banka nepožaduje.

Životní pojištění

Typicky by měl být pojištěný ten, na kom závisí rodinné příjmy. U rodiny s malými dětmi nejčastěji otec. Opět dává smysl pojišťovat se na nejzásadnější věci, jako je smrt nebo těžká invalidita, a to v takové výši, aby to pokrylo závazky (např. hypotéku) a pomohlo ostatním – nebo i vám – se s těžkou situací ekonomicky vyrovnat. V CREDITAS jej nepožadujeme, ale pokud je na vás rodina závislá, neuděláte s ním chybu.

Pojištění schopnosti splácet

Tohle pojištění vypadá na první pohled o něco výhodnější, než ve skutečnosti je. U řady bank je jeho uzavření podmínkou pro získání lepší hypoteční sazby. Měli byste ale počítat s tím, že platba pojistného může být vyšší než získaná sleva na sazbě hypotéky. Pojištění obvykle kryje kromě základního „životka“ také další nepříjemné situace, jako jsou ztráta zaměstnání nebo nemoc. Ďábel se tu trochu ukrývá v detailu, přesněji v podmínkách, kdy vůbec můžete pojištění uplatnit a na jak dlouho vám v případě problému vyplácené peníze pokryjí splátky hypotéky.

U hypotéky CREDITAS jsme se rozhodli být jednodušší a féroví. Sazba je daná a žádné pojistné produkty vám nenutíme.

Povinné je jen pojištění nemovitosti, ale s kým a s jakými podmínkami si jej sjednáte, je plně na vás.

Ostatní pojištění jsou na vaší vlastní úvaze: zda je vůbec chcete, a pokud ano, co všechno mají krýt a kolik jste ochotni za ně platit.

Další novinky

Virtuálně bohatší

Virtuálně bohatší

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Měníme obchodní podmínky a sazebníky

Měníme obchodní podmínky a sazebníky