Mám sáhnout po termínovaném vkladu?

19. 1. 2021

Termínovaný vklad je klasický produkt, který znali už naši prarodiče. Má svoje výhody, ale i nevýhody. Tak se na ně pojďme podívat zblízka.

Co je vlastně termínovaný vklad? Peníze uložené u banky na předem dohodnutou dobu, během níž se úročí předem sjednanou sazbou.

Výhodou je obvykle sazba, která je lepší než u spořicích účtů. Třeba u termínovaného vkladu CREDITAS se dá dostat až na 1,6 % ročně. To je o hodně lepší, než standardně nabízené sazby u „spořáku“. Na druhé straně je to méně, než kolik dokážou vydělat odvážnější nástroje typu fondů nebo dluhopisů, které ovšem nejsou ze zákona pojištěny… což nás dostává k další výhodě.

Termínované vklady totiž spadají pod Fond pojištění vkladů a jsou tak pojištěny až do celkového vkladu u banky v ekvivalentu 100 tisíc eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun. To dává pochopitelně vkladatelům o dost větší míru jistoty.

Nevýhodou je malá flexibilita. Když máte peníze na spořicím účtu, prostě si je v případě potřeby převedete na běžný účet a můžete platit nebo vybírat hotovost. U termínovaného vkladu musíte počkat, až doběhne doba, kterou jste si dohodli. Má proto smysl především v situaci, kdy už základní rezervu máte a chcete, aby vaše další peníze nezahálely.

Další věc je vývoj tržních sazeb. To může být výhoda i nevýhoda. Když uzavřete smlouvu o vkladu na pět let, máte jistotu své sazby. Pokud půjdou všude okolo úroky dolů, bude pro vás fajn, že jste si našli hezký bezpečný přístav. Když půjdou sazby nahoru, můžete vydělávat míň než s jinými nástroji. Zkrátka v tomto případě platí, že pokud oželíte nejistý vyšší zisk, dostanete na oplátku jistotu výnosu.

Pokud to shrneme – v konzervativním portfoliu mají termínované vklady své místo. Pokud ještě nemáte základní rodinnou rezervu, je namístě nejprve pracovat třeba se spořicím účtem. A pokud naopak chcete mít možnost vydělávat víc, je možná namístě zamyslet se nad odvážnějšími investičními produkty.