Ode zdi ke zdi

10. 3. 2023

Nálada na zahraničních finančních trzích se pohybuje z jednoho extrému do druhého. Prosincové přesvědčení o brzkém konci inflace vzalo konečně na obou stranách Atlantiku za své a sázky na rychlejší růst sazeb rostou. Posledním impulsem bylo úterní vystoupení šéfa Fedu, který dal jasně najevo, že zvyšování sazeb v USA ještě zdaleka nekončí. Už příští týden se ozve i ECB, která nejenom navýší sazby a zdraží tak eura, ale rovněž vyjádří odhodlání na této cestě pokračovat i v následujících měsících.

Na první pohled by centrální banky mohly být spokojené s poklesem meziroční inflace, avšak zcela oprávněně nejsou. Nižší inflace je totiž zatím jen důsledkem fungování vyššího srovnávacího základu z loňského roku. Čím rychleji totiž tehdy inflace v jednotlivých měsících skokově narůstala, tím snáze bude v meziročním srovnání klesat letos, avšak jen obtížně se přitom bude vracet k cílovým dvěma procentům. A to proto, že jádrová inflace, která je očištěná o vliv cen energií a potravin, zůstává i nadále výrazná. V USA se aktuálně snížila na 5,6 %, v eurozóně na tuto úroveň (mimochodem nejvyšší v historii) v únoru teprve vystoupala.

Jak v USA, tak v eurozóně se ukazuje, že inflace má mnohem hlubší kořeny, zjednodušeně je stále široce rozprostřená a nedotýká se tak pouze energií nebo potravin. Proto dřívější přesvědčení o inflační pomíjivosti nyní střídá příběh o inflační perzistenci, jež si bude vyžadovat dodatečné zásahy ze strany centrálních bank v podobě dodatečného zdražení peněz.

Finanční trhy tuto možnost konečně vzaly na vědomí, když zvýšily svá očekávání ohledně následného vývoje úrokových sazeb. Namísto původní čtvrtiny procentního bodu se v březnu od Fedu už očekává navýšení sazeb o padesát bazických bodů na 5,25 % s tím, že následně by se mohla hlavní sazba americké centrální banky dostat až do blízkosti šesti procent. Přitom ještě v lednu trhy předpokládaly, že ještě do konce letošního roku začne Fed své sazby rychle snižovat. A vzrostly i sázky na eurové sazby, které by na konci roku mohly podle očekávání trhů dosahovat až 4 %. Nicméně stejně jako šéf Fedu může i guvernérka ECB příští týden po měnovém zasedání trhy zaskočit ostřejším jazykem.

Slibně se konečně vyvíjejí i ceny energií, zejména zemního plynu, který je na trhu už dokonce levnější než před začátkem války na Ukrajině, a proto i tento inflační impuls začne brzy slábnout. Naproti tomu jen s velkou nejistotou lze cokoliv říct o dalším vývoji cen potravin. Ačkoliv třeba světový index cen potravin už více než půl roku stagnuje, žádná změna cenového trendu zatím na českém trhu není patrná. Nelámou se ani růstové tendence v případě ubytováPoslední týdny ukázaly, že si dvě hlavní centrální banky začaly uvědomovat riziko přetrvávající inflace a rozhodly se dál jednat. ECB může široké veřejnosti snadno vysvětlit, že ani čtyřprocentní hranice sazeb není nepřekonatelná, stejně jako Fed může s ohledem na napjatý trh práce svoji očekávanou prognózu sazeb snadno posunout právě k oněm nedávno nepředstavitelným šesti procentům. Jen tímto samotným signálem zdraží eura i dolary a sníží se i potenciální úrokový diferenciál na koruně. Ta by pak přišla o část své „krásy“ a vzhledem k absenci pozitivních domácích fundamentů by zřejmě přestala opakovaně usilovat o dosahování dlouhodobých maxim. Tím hlavním sdělením zahraničních centrálních bank však není ani tak jejich odhodlání zpřísňovat měnovou politiku, ale fakt, že už nepředpokládají, že vysoká inflace jako problém brzy sama od sebe vymizí.ní a stravování, jejichž ceny jsou aktuálně o 23 % výše než na začátku loňského roku. Skokově zdražují i dovolené, které ovšem na rozdíl od hotelů a restaurací nepociťují – jak potvrzují jejich reálné tržby – žádný útlum poptávky.


Veškeré informace, názory a prognózy obsažené v tomto textu jsou pouze informativního charakteru, nepředstavují žádnou nabídku na jakoukoliv transakci nebo závazek k realizaci jakékoliv transakce a v žádném případě nejde o investiční poradenství. Obsah sdělení je vytvářen dle nejlepšího vědomí a s řádnou odbornou péčí, Banka CREDITAS a.s. však nezaručuje správnost, úplnost a přesnost jeho obsahu. Banka CREDITAS a.s. nenese žádnou odpovědnost za případné škody vzniklé jakýmkoliv třetím osobám v důsledku využití informací uvedených v tomto sdělení.