Vstup do on-line bankovnictví z odkazu ve vyhledávači může být riskantní

29. 8. 2023

Pozor na odkazy ve výsledcích hledání na internetových vyhledávačích, jako jsou např. Google, Bing , Seznam, Centrum a další. Vyhledávače nabízejí vyhledání jiných webových stránek, přičemž internetoví podvodníci využívají placených reklam pro umístění odkazů na své vlastní falešné stránky do přednostních pozic ve výsledcích hledání. Podvodné stránky napodobují skutečné internetové bankovnictví a mohou vás připravit o peníze. Pokud na podvodné stránce zadáte své údaje, vložíte je přímo do rukou zlodějů.

Princip podvodných výsledků vyhledávání je jednoduchý. Pachatelé vytvoří graficky věrnou kopii internetového bankovnictví a odkaz na tyto falešné stránky vloží do placené reklamy ve vyhledávačích. Díky tomu se odkaz na falešné stránky dostane na nejvyšší místa ve výsledcích hledání konkrétních frází, jako jsou jméno banky, název on-line bankovnictví apod. Okopírovaný je obvykle i textový popis u odkazu, podvod tedy rozeznáte jen podle odlišné URL adresy webové stránky, případně drobných nepřesností v textu – viz následující obrázek.

Po kliknutí na takovýto odkaz se dostanete na podvodnou kopii vstupní stránky internetového bankovnictví. Pokud zde zadáte své přihlašovací údaje, právě jste je předali útočníkům. Ti je obratem využijí k přihlášení do skutečného on-line bankovnictví, kde budou s vašimi prostředky libovolně nakládat.

Podvodné stránky rovněž mohou pod smyšlenou záminkou požadovat zadání údajů z vaší platební karty, které lze následně zneužít pro platby na internetu. Falešné on-line bankovnictví také může vyžadovat různá dodatečná ověření, v nichž se máte autorizovat kódem z potvrzovací zprávy. Ve skutečnosti ovšem potvrzovací zprávy informují o nové platbě z vašeho účtu. Pokud si této informace nevšimnete a kód do podvodné stránky zadáte, vyjádříte tím souhlas s převodem svých peněz na cizí účet.

Jak se bránit?

Nejlepší prevencí je adresu psát ručně, byť to může být trochu nepohodlné. Pokud se rozhodnete používat vyhledávač, vždy si zkontrolujte adresu, zda odkazuje na správnou doménu. Důrazně doporučujeme také zabezpečit používané zařízení kvalitní antivirovou ochranou (včetně anti-phishingové ochrany).

Jak zkontroluji že odkaz směřuje na správnou doménu, než na něj kliknu?

Když ve webovém prohlížeči najedete myší na odkaz a neklikáte, objeví se vám ve spodní části obrazovky adresa (to platí pro webové prohlížeče Chrome a Edge, u ostatních to může být trochu jinak), kam tento odkaz směřuje. Pokud hledáte stránky Banky CREDITAS, vždy musí být v odkazu uvedena doména creditas.cz.

Další možností je vstupovat do bankovnictví z našeho webu. Vždy ale zkontrolujte, že jste opravdu na webových stránkách své banky!

Ujistěte se také, zda je antivirová a antispamová ochrana vašeho zařízení aktuální, neodkládejte zbytečně aktualizace operačního systému a prohlížeče.

Udělali jste chybu?

Už jste podezřelý odkaz využili, nebo dokonce do podvodných stránek zadali své přihlašovací údaje nebo platbu? V prvé řadě už na stránkách nic dalšího nepotvrzujte ani nezapisujte a nereagujte na jakékoli výzvy k další činnosti. Ihned volejte naši infolinku 583 037 088, jejíž operátoři jsou pro podobné situace vyškoleni a společně s vámi se pokusí vzniklé škody minimalizovat.