Vysoká inflace skončila, zapomeňte (?)

22. 2. 2024

Lednová inflace byla jedním velkým a po delší době i příjemným překvapením. Růst spotřebitelských cen zpomalil z prosincových téměř sedmi procent na 2,3 %, a inflace se tak konečně po dvou a půl letech vrátila do mezí tolerance ČNB. Spokojenost s uklidněním situace na poli inflace však kazí fakt, že za uvedenou dobu ceny vzrostly o 30 %, ale i to, že se i v čase zklidňování inflačních tlaků objevují nová inflační rizika. Situace v dalších měsících proto nemusí být až tak jednoznačně pozitivní, jak by se při pohledu na lednovou inflaci mohlo zdát.

V první řadě je třeba říct, že pokles inflace automaticky neznamená, že by ceny v ČR začaly klesat. Že by najednou plošně začalo zlevňovat zboží nebo by se služby staly automaticky dostupnějšími. Při nižší inflaci totiž celková cenová hladina dál narůstá, jen výrazně pomaleji než třeba v loňském roce. Dokonce i ta část zboží, která nyní zlevňuje (třeba díky nižší DPH), je ve srovnání se situací v polovině roku 2021 stále ještě výrazně dražší. Příkladem budiž pekárenské výrobky, jejichž ceny za poslední měsíc poklesly o 3 %, a přesto jsou jejich ceny o třetinu výše než před dvěma a půl lety. Aktuální zpomalení inflace tedy důsledky nedávné cenové tsunami zatím v podstatě nijak nekoriguje.

Inflace už navíc dál ani klesat nemusí, protože se jednak vyčerpal efekt vysokého srovnávacího základu z loňského ledna, ale také proto, že se začínají zesilovat nová inflační rizika v podobě vysokých cen námořní dopravy a slabé koruny. Cesta kontejneru z Číny do Evropy sice nestojí tolik jako v době pandemie, avšak v důsledku nebezpečné situace v Rudém moři je o více než 150 % vyšší než na začátku loňského roku. Vedle dopravy může dovoz zboží začít prodražovat i kurz koruny. Česká měna totiž od loňského jara ztratila vůči euru 8 %, k dolaru dokonce 10 %, a je pouze otázkou času, kdy se slabší kurz začne propisovat do finálních cen na českém trhu.

Ke dvěma zmíněným proinflačním rizikům je možné přidat ještě jednu nejistotu, kterou přináší obnovený růst spotřebitelské poptávky. Poslední roky byly ve znamení soustavného útlumu nákupů ze strany domácností zvyšujícího tlak na ceny spotřebního zboží i některých služeb, a je na místě uvažovat nad tím, co se stane, až poptávka začne opět reálně růst. Jak v této nové situaci zareagují obchodníci nebo poskytovatelé služeb, nám v tuto chvíli přesně asi žádný model neřekne, ale i s ohledem na dvě výše uvedená rizika se nejspíš do dalšího zlevňování nepohrnou. Nikoho by proto nemělo překvapit, kdyby inflace na konci letošního roku byla vyšší než ta současná.


Veškeré informace, názory a prognózy obsažené v tomto textu jsou pouze informativního charakteru, nepředstavují žádnou nabídku na jakoukoliv transakci nebo závazek k realizaci jakékoliv transakce a v žádném případě nejde o investiční poradenství. Obsah sdělení je vytvářen dle nejlepšího vědomí a s řádnou odbornou péčí, Banka CREDITAS a.s. však nezaručuje správnost, úplnost a přesnost jeho obsahu. Banka CREDITAS a.s. nenese žádnou odpovědnost za případné škody vzniklé jakýmkoliv třetím osobám v důsledku využití informací uvedených v tomto sdělení.

Další novinky

Penzijní problém snad naposledy a „polopatě“

Penzijní problém snad naposledy a „polopatě“

Finanční trhy míní a inflace mění

Finanční trhy míní a inflace mění

Tragický výsledek brexitu?

Tragický výsledek brexitu?