Co dělat, když máte v peněžence poškozenou bankovku?

19. 8. 2021

Zjistili jste, že máte bankovku s utrženým rohem, popsanou nebo pomačkanou? Nebo jste ji dokonce omylem přetrhli napůl? Pro podobné případy existují jednoduchá pravidla, která určují, zda ještě můžete bankovkou platit, nebo zda ji alespoň můžete vyměnit za nepoškozenou.

Česká národní banka dělí poškozené bankovky do tří skupin – opotřebené oběhem, běžně poškozené a nestandardně poškozené. A právě zařazení do kategorie rozhoduje, co s bankovkou můžete dělat.

Bankovky opotřebené oběhem jsou pomačkané, zašpiněné, případně jim chybí růžek nebo malá část okraje. Zkrátka je na nich vidět, že prošly mnoha rukama. Takovými bankovkami můžete klidně zaplatit, obchodník, směnárník nebo právnická osoba, které jste platili, zajistí jejich předání ČNB.

Důležité ale je, aby utržená část bankovky nebyla moc velká: růžku smí chybět maximálně 2 centimetry, utrženého okraje na jiném místě bankovky maximálně půl centimetru směrem ke středu. Pokud chybí víc, je již bankovka klasifikována jako poškozená.

Běžně poškozené bankovky jsou obvykle ty, které nesou následky nepozornosti nebo aktivity dětí. Jsou natržené, přetržené na dvě části, popsané, pomalované nebo potištěné. Takovou bankovkou smíte zaplatit a obchodník se postará o její předání ČNB.

Do kategorie běžně poškozených spadají také bankovky propálené nebo proděravělé, podmínkou ale je, aby jejich zbylá plocha byla větší než 50 % původní plochy bankovky. Proděravění samozřejmě nesmí být důsledkem úředního znehodnocení (např. vyděrovaným nápisem SPECIMEN). Mezi běžně poškozené se zařazují také bankovky, které nejsou celé, ale zbývající část tvoří jeden kus o ploše větší než 50 % původní bankovky. Důležitou podmínkou u všech nekompletních bankovek je, že nesmí chybět celý horní nebo dolní okraj. Pokud chybí, jde již o nestandardní poškození.

Běžně poškozené bankovky, které nejsou celé, obchodník nemusí přijmout. Můžete si je ale vyměnit za nepoškozené buď přímo v ČNB, nebo v „úvěrové instituci provádějící pokladní operace“, což je většina běžných bank.

Nestandardně poškozené bankovky jsou ohořelé, zetlelé, roztržené na více než 2 části, bez celého horního nebo dolního okraje, poškozené tak, že se nedá ověřit jejich pravost, nebo jim chybí více než 50 % plochy. Do této kategorie patří i bankovky poškozené hygienicky závadným materiálem (krví, fekáliemi nebo jiným odpadem). A samozřejmě také bankovky úředně znehodnocené nebo poškozené nástražným zařízením na ochranu proti krádeži (barvou). Pokud se takové platidlo nachází ve vaší peněžence, máte bohužel smůlu. Obchodníci mají právo takovou bankovku odmítnout a banky nebo ČNB vám ji zadrží bez náhrady.

Výjimky z těchto pravidel uplatňuje ČNB u nestandardně poškozených platidel, a to zejména v případech, kdy k poškození nedošlo úmyslně. Jedná se o bankovky silně poškozené při živelních pohromách, bankovky obětí trestných činů nebo pokusů o trestný čin, bankovky poškozené nešťastnou náhodou a také bankovky poškozené způsobem, kterého si příjemce nemusel povšimnout například kvůli svému zdravotnímu postižení. V uvedených případech máte šanci na výměnu bankovek, musíte ale důvod poškození srozumitelně a věrohodně vysvětlit ČNB.

A co když si nejste jisti, do jaké kategorie poškození patří vaše bankovka? Zastavte se na kterékoli naší pobočce, rádi vám poradíme.

Další novinky