Bezpečné internetové bankovnictví: Je váš internetový prohlížeč opravdu bezpečný?

4. 8. 2022

Internetové bankovnictví je bezpečné, pokud je bezpečný váš počítač a jeho internetový prohlížeč. Věnujete svému prohlížeči dostatečnou pozornost? Rozpoznáte příznaky útoku na vaše internetové bankovnictví? A víte, komu jste kdysi nevědomky dali volný přístup k mnoha údajům z vašeho prohlížeče?I

Prohlížeč je bránou z vašeho počítače do světa webů. Pokud jeho prostřednictvím vstupujete i do svého internetového bankovnictví, měli byste svému prohlížeči věnovat zvýšenou pozornost a dodržovat základní bezpečnostní pravidla.

Aktualizujte bez odkladů

Aktuální verze prohlížeče i operačního systému je základem bezpečnosti. Ve všech prohlížečích i operačních systémech jsou průběžně odhalovány chyby, ať již útočníky, nebo samotnými výrobci software. A téměř každá takto otevřená zadní vrátka do počítačů jsou záhy zneužita novými viry a útočnými programy. Výrobci na kritická místa svých produktů obvykle velmi brzy vydají bezpečnostní záplatu v podobě aktualizace. Pokud ovšem tuto aktualizaci nepoužijete, zůstane ve vašem počítači otevřená brána, kterou zvete útočníka k návštěvě.

Zvažujte, koho pustíte do svého prohlížeče

Používáte rádi doplňky prohlížeče? A pamatujete si, co vše jste při jejich instalaci odsouhlasili? Mnohé doplňky vyžadují přístup téměř ke všemu, co se svým prohlížečem provádíte – sledují navštívené stránky, vaši aktivitu, co stahujete, a co naopak na internet zapisujete a ukládáte, kam se přihlašujete. Řada těchto informací je přitom snadno zneužitelná proti vám. Možná si říkáte, že jste přece doplňky stahovali z oficiálního distribučního zdroje, nemůže se tedy nic stát. Jenže už se mnohokrát něco stalo a stane se to znovu. Podstrčit škodlivý kód do doplňku je až příliš snadné a ne vždy se na zlý úmysl přijde včas.

Samozřejmostí by pro vás mělo být odmítání aplikací a doplňků z nedůvěryhodných zdrojů. Zatímco v oficiálních distribučních kanálech (např. u doplňků prohlížečů) můžete alespoň spoléhat na širokou uživatelskou základnu, která by škodlivý program mohla brzy odhalit a nakažený doplněk či aplikaci z nabídky odstranit, u neoficiálních zdrojů nemáte jistotu vůbec žádnou.

Určete si bezpečný prohlížeč

Většina uživatelů má na počítači více prohlížečů. Vyberte si jeden z nich, nic do něj dodatečně neinstalujte a používejte jej pouze pro weby, kde vám mimořádně záleží na bezpečnosti. Oblíbené doplňky si můžete užít v ostatních prohlížečích.

Využívejte možnosti vašeho zabezpečení

Některé antivirové a další bezpečnostní programy nabízejí práci ve virtuálním prohlížeči. Tento typ prohlížečů je řízen přímo bezpečnostním programem a samotný prohlížeč nemá přímý přístup k vašemu systému. Neumožní tak nebezpečným stránkám zaútočit na váš počítač nebo do něj uložit virus či jiný malware. Zkontrolujte nabídku svého zabezpečení počítače, a pokud máte službu virtuálního prohlížeče k dispozici, využívejte ji pro návštěvy rizikových stránek.

Používejte antivirus a další zabezpečení počítače

Kvalitní ochrana počítače není planou frází. Bez spolehlivého antiviru se v dnešní době zkrátka neobejdete. Nebraňte se ani používání firewallu, pokud je součástí antivirového balíku nebo v operačním systému. Nemusí přitom nutně jít o placený software, dobrou službu odvede i Microsoft Defender, který máte k dispozici zdarma ve Windows. Pokud máte pocit, že s vaším počítačem něco není v pořádku a váš antivirus mlčí, můžete pro okamžitou kontrolu využít bezplatné jednorázové prověření, např. pomocí ESET Online Scanneru

Nepřihlašujte se z cizích zařízení

Zatímco u svého počítače nebo mobilu máte informace o jeho stavu a zabezpečení, o cizích zařízeních obvykle nevíte nic. Vysoce rizikové jsou především internetové kavárny, v nichž nemáte garantováno, kdo a jak s přenášenými daty pracuje a co vše je vlastně v počítači nainstalováno. Do internetového bankovnictví se proto z těchto přístrojů nikdy nepřihlašujte.

Sledujte neobvyklé chování prohlížeče a počítače

I přes nejvyšší opatrnost může dojít k napadení vašeho počítače, např. útokem probíhajícím po vnitřní síti vaši domácnosti nebo firmy. Pokud se váš přístroj začne chovat neobvykle, sám spouští programy a aplikace, zobrazuje chybové hlášky apod., reagujte. Ukončete všechny programy s citlivými daty, odpojte externí disky a spusťte antivirovou kontrolu. Pokud problémy přetrvávají a nevíte si rady, vyhledejte odbornou pomoc. Ne, není to ani ostuda, ani vyhozené peníze, své auto si při vážnější závadě také nespravujete sami.

Když nevíte, ptejte se

Vývoj techniky i software je extrémně rychlý a novinky se jen hrnou. Pokud některé funkci počítače či mobilu nerozumíte, hledejte pomoc – v uživatelském manuálu, na internetu, u odborníků, na zákaznické lince výrobce nebo prodejce. Pokud nerozumíte internetovému bankovnictví, zkuste si přečíst návod na webu. Pokud mu neporozumíte, nebojte se volat zákaznickou linku nebo navštivte pobočku banky. Pracovníci banky jsou odborně proškoleni a připraveni vám pomoci.