Co je RPSN?

12. 1. 2021

Celým jménem Roční Procentní Sazba Nákladů. Jde o celkové náklady spotřebitelského úvěru, jež jsou vyjádřeny jako roční procentní podíl z celkové výše úvěru.

RPSN je velmi užitečnou věcí pro srovnávání nabídek. Definice na začátku článku možná zní trochu složitě , tak se na to podívejme jednoduše. Když si člověk bere úvěr, obvykle kouká na úrokovou sazbu. Třeba 7 % znamená, že když dlužím stokorunu, za rok k ní na úrocích přibude 7 korun.

Jenže s úvěrem nejsou spojené jenom úroky. Jsou tu taky různé poplatky – někdy placené bance, někdy i dalším stranám. A ty už úroková sazba neukazuje. Lidé by si přitom potřebovali úvěr nějak snadno porovnat, aby si vybrali tu správnou nabídku… A k tomu je tu RPSN.

RPSN u hypotéky

Když se podíváme třeba na hypotéku (což je ze zákona „spotřebitelský úvěr zajištěný nemovitostí“), různých nákladů je tam docela dost. Určitě tu budou poplatky za návrhy na katastr (vklad a výmaz zástavního práva), poplatek za výpis z katastru, poplatky za ověřování podpisů na listinách… Některé banky po vás mohou chtít také poplatek za podání žádosti o hypotéku nebo za její schválení – a nejsou to malé částky. Dobré je, že třeba ty poslední dva zmíněné u hypotéky CREDITAS rozhodně nenajdete.

U hypoték, vzhledem k velikosti úvěru a poplatků a také dlouhému rozložení v čase, se RPSN obvykle od úrokové sazby liší jen malinko. U menších spotřebitelských úvěrů už ale ukazuje o hodně zajímavější, a hlavně relevantnější čísla a je určitě dobré ji používat jako jeden z orientačních nástrojů.

Výpočet RPSN

Mnoho lidí se ptá, kde najdou RPSN vzorec a jak složitý je výpočet. Odpověď asi většinu tazatelů nepotěší. U většiny úvěrů se totiž do vzorce musí zahrnout nejen úroky a všechny poplatky, ale také způsob splácení a výše dílčích splátek. U hypoték je výpočet RPSN vzorce natolik komplikovaný, že se neobejdete bez velmi dobrých znalostí matematiky. Proto je lepší využít RPSN kalkulačku, ideálně na stejném webu, na jakém je nabízen produkt, o který máte zájem. Proč na stejném webu? Budete mít jistotu, že kalkulačka pracuje se všemi parametry daného produktu.

Kalkulačka RPSN

Kde takovou kalkulačku hledat? Obvykle bývá uvedena hned pod parametry produktu, abyste si mohli okamžitě ověřit, kolik vlastně za úvěr zaplatíte. A hned si ukážeme názorný příklad: když budete chtít spočítat třeba RPSN u naší hypotéky, můžete na stejné stránce využít hypoteční kalkulačku.

Další novinky

Virtuálně bohatší

Virtuálně bohatší

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Měníme obchodní podmínky a sazebníky

Měníme obchodní podmínky a sazebníky