Dovolená v zahraničí: tipy, jak správně platit

9. 2. 2021

Pokud se chystáte vyrazit do zahraničí, stojí za to dodržovat několik jednoduchých zásad pro zacházení s penězi. Jednak ušetříte na zbytečných poplatcích a nevýhodných kurzech, jednak budete mít jistotu, že jsou vaše peníze v bezpečí.

Zkontrolujte si kurz, který má vaše banka

Ať už si radši směňujete peníze ještě doma, nebo je vybíráte na místě z bankomatu, podívejte se, jaký dává vaše banka kurz. Rozdíly jsou totiž docela značné, zvlášť u exotičtějších měn. Jako základní vodítko pro srovnání můžete vzít kurz, za který vám banka smění koruny na eura, od něj se totiž obvykle odvozují kurzy dalších měn. Podobně to funguje s americkým dolarem. U většího výběru nebo platby může dělat rozdíl i několik set korun, které můžete utratit za lepší věci, než je špatný kurz.

Pozor na poplatky u výběru z bankomatu

V sazebnících bank najdete i takové, kde za jeden výběr z bankomatu v cizině zaplatíte přes sto korun. Někdy se připravte i na další poplatek až 0,5 % z vybírané částky… Výrazně se vám tedy vyplatí mít banku, která má veškeré zahraniční výběry zdarma bez podmínek, což nabízí jako jedna z mála na českém trhu třeba Banka CREDITAS.

Poplatek si ale může účtovat i provozovatel bankomatu. Při výběru vás předem na tento poplatek upozorní a následně potvrzujete částku výběru navýšenou o tento poplatek. Pokud se s takovou situací setkáte, je na vašem zvážení, zda výběr hotovosti i za těchto podmínek dokončíte. Hned vedlejší bankomat může být bez poplatku. Pokud je tedy příležitost, zkuste jiný bankomat.

Nespadněte do pasti DCC

Zkratka DCC znamená „dynamic currency conversion“. V praxi značí, že se přepočet z vybírané měny převede přímo do korun. Chyták je v tom, že se tahle konverze provede kurzem provozovatele daného bankomatu či terminálu – a tento kurz je obvykle mnohem horší, než jakým směnu provede vaše banka. Pokud vám tedy místní bankomat či obchodník tuto volbu nabídne, vždy zadejte „výběr v místní měně“, a ne „výběr v korunách“.

Ušetřete díky cestovnímu pojištění ke kartě

Cestovní pojištění je často součástí služeb k vaší platební kartě, nemusíte si jej tedy kupovat znovu navíc. Podívejte se na kartu své banky, jaké podmínky a jak široké krytí rizik obsahuje. Například u CREDITAS je k Mastercard Standard za 85 korun měsíčně cestovní pojištění pro celou rodinu, včetně pojištění léčebných výloh, pojištění odpovědnosti za škodu občana, úrazového pojištění, pojištění právní ochrany a také pojištění cestovních zavazadel. A to vše s vysokým krytím: například u léčebných výloh je v základu pojištěno krytí až do sedmi milionů korun.

Peníze měňte v česku

Pokud je měna dané země u nás nabízena, je obvykle výhodnější směnit si peníze už tady. Kurz, který dostanete v cizině, nebude nejspíš moc dobrý a ve většině mimoevropských zemí vám koruny nesmění vůbec (dolary a eura obvykle ano). Když už ale měníte peníze v cizině, měňte je raději v bance, než ve směnárnách či od překupníků na ulici, kde hrozí výrazně větší riziko podvodu.

Zkuste Google pay a Apple pay

Všude tam, kde najdete bezkontaktní terminály, můžete platit rovnou svým mobilním telefonem prostřednictvím aplikace Google Pay nebo Apple Pay. Kartu pak můžete klidně nechat v hotelu. Google Pay či Apple Pay jsou skvělé a velmi bezpečné nástroje, mj. i díky tomu, že obchodník nedostává žádné informace o držiteli karty ani o kartě samotné.

Buďte opatrní

Ještě o něco více než doma je namístě dávat si pozor, protože na cestách představuje zneužitá či zablokovaná karta větší komplikaci.

Je určitě dobré dodržovat několik základních pravidel:

  • Mít s sebou více karet nebo různé prostředky k platbě.

  • Mít poznamenané číslo na hotline své banky kvůli případné blokaci karty.

  • Při používání v obchodě nedávat kartu z ruky (kvůli riziku opsání čísla karty).

  • Nenosit všechnu svou hotovost a všechny karty na jednom místě.

  • Rozhodně si nepsat PIN na kartu nebo poblíž ní.

  • Pokud máte novou kartu, před odjezdem do ciziny ji aktivujte a případně zvolte vlastní PIN. Doporučujeme kartu před odjezdem minimálně jednou použít.

  • Pokud se chystáte do vzdálenějších končin, obraťte se před odjezdem na banku a ověřte si, zda pro daný region nemá nastavené nějaké omezení.

Další novinky