Dětský účet dává smysl. Často má lepší podmínky než ten „dospělácký“

29. 1. 2021

Pořizovat dětem vlastní bankovní účet. Má to vůbec smysl? A je to výhodné?

Když se dělal v roce 2018 velký průzkum mezi dětmi na téma, zda by chtěly mít vlastní bankovní účet, výsledky byly dost jednoznačné. Z dětí a mladých lidí mezi osmi až osmnácti lety už jej přes polovinu mělo, dalších 41 % by o něj stálo a jen 5 % jej nechtělo.

A proč o něj tolik stojí? V podstatě ze stejných důvodů jako my dospělí. Chtějí si vybírat z bankomatu, nemuset nosit hotovost a platit v obchodech kartou (nebo ještě lépe mobilem), mít rychlý přehled o svých penězích a také nějaké zhodnocení pro úspory (na rozdíl od mincí v prasátku).

Z pohledu rodičů je dětský účet fajn věc. Děti se učí samostatnosti v hospodaření s penězi a současně zde existují nástroje, jak si udržet rozumnou míru kontroly.

Pokud budeme dětem vybírat dobrý účet, měli bychom se na něj podívat ze tří úhlů pohledu.

První: dospělácký. Jsou s účtem spojeny nějaké poplatky? Je na něm nějaké (ideálně co nejlepší) úročení? A naopak, má zadarmo něco užitečného navíc? Třeba neomezené výběry z bankomatů doma i ve světě zdarma? A má dobré směnné kurzy, když si člověk třeba něco objednává ze zahraničí? Může být k účtu vydána oddělená virtuální karta na online platby?

Druhý: dětský. Má účet intuitivní rozhraní, aby se dobře ovládal a člověku bylo hned jasné, kolik má peněz a jaké byly toky? Umí to elegantně ukázat na jednoduchých grafech? Má dobré, a přitom snadno ovladatelné bezpečnostní prvky, ideálně biometrické, jako je fotka obličeje nebo otisk prstu? Má dobrou appku do mobilu? A dá se propojit s Apple Pay a Google Pay?

A konečně třetí: rodičovský. Dá se k účtu přistupovat z vlastního internetového bankovnictví a zkontrolovat, co se na něm děje? Dají se snadno nastavovat a měnit limity?

V nabídce CREDITAS je Richee účet Junior pro děti a mladé od šesti do 18 let, který tohle všechno umí a pro zůstatek do 50 tisíc má skvělé úročení. A k němu se dá pořídit i spořicí účet pro děti, aby byla mozaika kompletní.

Další novinky

Virtuálně bohatší

Virtuálně bohatší

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Měníme obchodní podmínky a sazebníky

Měníme obchodní podmínky a sazebníky