Dobré zprávy z ekonomiky… prozatím

29. 7. 2022

Podle předběžného odhadu statistického úřadu česká ekonomika i ve druhém čtvrtletí mírně vzrostla. Nenaplnila se chmurná očekávání finančních trhů ani centrální banky, která už počítala s recesí. Růst HDP dosáhl oproti prvnímu čtvrtletí 0,2 %, což je sice 4x pomalejší tempo než na začátku roku, třetinové ve srovnání s eurozónou, ale pořád je to ještě pozitivní výsledek. Zvlášť, když se česká ekonomika tímto konečně po 2,5 letech dostala na úroveň konce roku 2019.

Růst hospodářství v časech vysoké inflace, pokulhávajícího exportu a napjaté situace na mezinárodních trzích v každém případě potěší, avšak to je asi tak vše, co lze o aktuálním čísle prozatím vůbec říci. Neznáme, co je za ním, pouze si můžeme přečíst komentář statistiků o tom, že ekonomice pomáhala domácí poptávka, že naproti tomu zahraniční obchod byl brzdou růstu. Jenže s otázkou, zda je náš růst zdravý, či neudržitelný, nám toto konstatování vlastně vůbec nijak nepomůže. Za růstem poptávky si sice někdo může představit vyšší spotřebitelské výdaje – byť v časech rekordní inflace (!) – nebo investice, které se pozitivně rozjely už na konci loňského roku.

Za naším růstem však mohou být i zásoby – jak se to ukazovalo v časech covidu, a to už by asi příliš nadšení vyvolávat nemělo: v jednu dobu se hromadí, aby následně zase zmizely. Takže pokud je vliv zásob tak silný, jako dříve, pak tu vlastně k žádnému růstu ekonomiky vůbec docházet nemusí. Zásoby jsou takovou půjčkou do budoucna. O co více nyní vzrostou, o to více zase následně poklesnou… a růst ekonomiky „podrazí“.

Už vůbec asi nemá smysl věnovat pozornost meziročnímu výsledku, podle kterého česká ekonomika roste o 3,6%. I zde zafungovalo kouzlo nízkého srovnávacího základu z loňského druhého kvartálu, kdy teprve končil dlouhý lockdown. Rovněž i v tomto případě platí vše, co bylo řečeno o zásobách.

Na radost z pokračující konjunktury proto bude vhodný čas až po zveřejnění podrobných dat z ekonomiky na konci srpna. Od konce druhého čtvrtletí však do té chvíle uplynou už dva měsíce, takže případnou radost nám budou vlastně dělat docela stará čísla. V mezičase proto bude asi vhodné o něco více pozornosti věnovat novým spotřebitelským a podnikatelským průzkumům, které ovšem bude třeba vzhledem k celkově „blbé“ náladě přece jen poněkud diskontovat. V každém případě je nyní asi dobré nepodléhat přehnanému optimismu z neuchopitelných čísel, ani chmurám vyvolávaných fakturami za energie. Pravděpodobnost recese je vysoká, stejně jako toho, že tato recese by nemusela být hluboká ani mít dlouhého trvání.


Veškeré informace, názory a prognózy obsažené v tomto textu jsou pouze informativního charakteru, nepředstavují žádnou nabídku na jakoukoliv transakci nebo závazek k realizaci jakékoliv transakce a v žádném případě nejde o investiční poradenství. Obsah sdělení je vytvářen dle nejlepšího vědomí a s řádnou odbornou péčí, Banka CREDITAS a.s. však nezaručuje správnost, úplnost a přesnost jeho obsahu. Banka CREDITAS a.s. nenese žádnou odpovědnost za případné škody vzniklé jakýmkoliv třetím osobám v důsledku využití informací uvedených v tomto sdělení.