Konečně jednociferná inflace

17. 7. 2023

Po šestnácti měsících se česká meziroční inflace konečně vrátila na jednocifernou úroveň, když v červnu poklesla na 9,7 %. Vyvolala vlnu pozitivních komentářů, nicméně sama o sobě až tak velkým důvodem k radosti není. Proč? Třeba proto, že je stále nadprůměrně vysoká (kdo může mít radost, že ceny rostou už jen desetiprocentním tempem), nebo proto, že za poklesem inflace je především kouzlo vysokého srovnávacího základu spíše než cokoliv jiného. Zjednodušeně řečeno, o co rychleji rostly ceny loni, o to pomaleji letos, protože se meziroční změna počítá z vyššího jmenovatele.

Aktuální pokles meziroční inflace je do značné míry statistickou hříčkou a už vůbec neznamená, že by zboží v obchodech a třeba služby v cestovním ruchu začaly plošně zlevňovat. Prostor ke snižování cen přitom vytváří silná koruna i nižší ceny komodit na mezinárodních trzích. Výrazně levnější je i mezinárodní lodní doprava, jejíž ceny před zhruba dvěma roky raketově vzrostly a tlačily i na zdražování dováženého zboží. Jenže kde ty časy jsou, když kontejner z Číny do Evropy stojí zase asi tolik, co před covidem. Výjimkou, která v posledních měsících zlevňuje, jsou tak jen pohonné hmoty reagující na snížení cen ropy a jejích derivátů.

Na snižování cen by měla tlačit i v evropském měřítku rekordně slabá domácí poptávka, nicméně na cenách v obchodech zatím žádný tlak vidět není. Spotřeba domácností je přitom zhruba deset procent pod předcovidovou úrovní, hluboko pod obvyklou úrovní jsou i výnosy v oborech spojených s cestovním ruchem, o pět a půl procenta níže jsou i tržby maloobchodu. Přitom, jak vyplývá z pravidelných průzkumů, se některým obchodníkům už opět začínají hromadit na skladech zásoby neprodaného zboží. Že by předzvěst blížících se (ne)vynucených výprodejů?

I když jsou současná inflační čísla stále ještě vysoká, lze při jejich analýze najít přece jen i nějaké pozitivní signály. Vývoj sezónně očištěných cen v posledních třech měsících naznačuje výrazné polevování inflačních tlaků už nyní a dává velkou naději na splnění inflačního cíle už v roce 2024. Návrat k cenám, na které jsme byli zvyklí ještě přede dvěma lety, to rozhodně znamenat nebude, ale řada zboží a služeb – včetně energií – by měla být výrazně níže, než je nyní.


Veškeré informace, názory a prognózy obsažené v tomto textu jsou pouze informativního charakteru, nepředstavují žádnou nabídku na jakoukoliv transakci nebo závazek k realizaci jakékoliv transakce a v žádném případě nejde o investiční poradenství. Obsah sdělení je vytvářen dle nejlepšího vědomí a s řádnou odbornou péčí, Banka CREDITAS a.s. však nezaručuje správnost, úplnost a přesnost jeho obsahu. Banka CREDITAS a.s. nenese žádnou odpovědnost za případné škody vzniklé jakýmkoliv třetím osobám v důsledku využití informací uvedených v tomto sdělení.