To nejhorší skoro za námi

26. 1. 2023

Takto jednoduše lze shrnout první letošní průzkum nálad mezi českými spotřebiteli, který v úterý zveřejnil statistický úřad. Vyplývá z něj totiž, že nejenom že se sentiment českých domácností postupem času zlepšuje, ale především, že začíná být vidět ono pověstné světlo na konci tunelu, když spotřebitelé začínají pomalu věřit v příznivější budoucnost.

I když tvrdá, avšak docela zpožděná, čísla z ekonomiky budou ještě minimálně v prvním letošním pololetí vyznívat poměrně chmurně, začínají se objevovat první signály, že by se ještě letos mohla ekonomická situace začít obracet k lepšímu. Naznačuje to nejenom evropský index nákupních manažerů, který až trochu překvapivě v lednu vzrostl, ale i lednový průzkum nálad prezentovaný tuzemským statistickým úřadem. Nejenom že firmy postupně počítají s opětovným rozjezdem, ale konečně začínají krotit i svá inflační očekávání. Tedy už nepředpokládají, tak jako na podzim, že budou svoji produkci ve velkém dále zdražovat.

Obdobně pozitivně můžeme hodnotit i výsledky průzkumu mezi domácnostmi. Vlna silného pesimismu vyvolaná chmurnými výhledy ekonomické i vlastní finanční situace pomalu opadá a s ní i obavy z dalšího růstu cen. Neznamená to samozřejmě, že domácnosti z měsíce na měsíc propadly optimismu, ale jen to, že věří v příznivější ekonomickou i finanční budoucnost než třeba loni v létě nebo na podzim. Tedy s jednou výjimkou, která se týká nezaměstnanosti. Té se totiž spotřebitelé bojí skoro tak moc jako v době druhé covidové vlny.

Navzdory vysokým cenám téměř čehokoliv – a především pak energií – ekonomika toto nepříznivé období zatím ustála bez větších šrámů. Pokles HDP za třetí kvartál byl víceméně jen symbolický a dílčí údaje prozatím nenaznačují drtivý propad ani v závěru loňského roku. Domácnosti se sice musejí omezovat ve svých nákupech, investují do energetických úspor a pokud mají možnost, i spoří, avšak vše probíhá bez masivního propouštění a nevzedmula se ani vlna bankrotů firem nebo živnostníků. Dokonce jejich platební morálka při splácení bankovních úvěrů zůstává v těchto náročných časech excelentní.

Jistě, je ještě docela brzo hodnotit důsledky teprve nedávno započaté recese nebo hodnotit náklady na energetickou krizi před jejím vyúčtováním. Přesto změna nálad podporovaná i solidními výsledky firem dávají tušit, že aktuální recese ekonomiky nemusí být ani tak hluboká, jako ta po americké finanční krizi, nebo dlouhá, jako ta po evropské dluhové rošádě. Navzdory slibným výsledkům nálad v ekonomice nám tu ovšem stále zůstává jeden základní problém, který naši ekonomiku brzdí, a tím je vysoká inflace. Nicméně ani ta by už nemusela mít dlouhého trvání. Koruna sílí, energie zlevňují, námořní tarify prudce padají, a tak už nezbývá než čekat, jak na tento pozitivní protiinflační mix zareagují obchodníci svými maržemi. Právě slabá poptávka by jim mohla udat ten správný směr.


Veškeré informace, názory a prognózy obsažené v tomto textu jsou pouze informativního charakteru, nepředstavují žádnou nabídku na jakoukoliv transakci nebo závazek k realizaci jakékoliv transakce a v žádném případě nejde o investiční poradenství. Obsah sdělení je vytvářen dle nejlepšího vědomí a s řádnou odbornou péčí, Banka CREDITAS a.s. však nezaručuje správnost, úplnost a přesnost jeho obsahu. Banka CREDITAS a.s. nenese žádnou odpovědnost za případné škody vzniklé jakýmkoliv třetím osobám v důsledku využití informací uvedených v tomto sdělení.