Většinu svých eur mají české domácnosti a firmy uložené na neúročených vkladech. Banka CREDITAS to teď chce změnit

31. 8. 2023

Banka CREDITAS od 31. srpna výrazně zvyšuje sazby na krátkodobých termínovaných vkladech v eurech. Ke stávajícímu ročnímu vkladu se sazbou 3,0 % p.a. bude nyní v nabídce měsíční vklad se sazbou 2,5 % p.a., tříměsíční vklad se sazbou 2,7 % p.a. a půlroční se sazbou 2,8 % p.a.

„Už začátkem srpna jsme zatraktivnili eurový vklad na jeden rok, nyní jsme k navýšení sazeb přistoupili i u kratších durací. Zejména vklady na jeden měsíc a na tři měsíce nemají svými parametry na českém trhu konkurenci. Očekáváme, že se nabídka setká s velkým zájmem klientů,“ říká Eva Collardová, generální ředitelka Banky CREDITAS.

Češi tradičně nejvíce důvěřují své domácí měně a tomu odpovídá i výrazně menší zastoupení cizích měn na vkladech u tuzemských bank, než je tomu v případě třeba polských nebo maďarských domácností. Zatímco v Polsku a Maďarsku představují eurové vklady 13 %, respektive 20 % všech depozit, u českých domácností je to jen necelých pět procent. I tak jde v přepočtu o 169 mld. korun, z nichž drtivá většina leží na běžných účtech, které nejsou úročeny vůbec.

Banka CREDITAS se proto rozhodla rozšířit možnosti zhodnocení eurových vkladů pro české domácnosti a firmy i v rámci preferovaných kratších splatností.

Spolu s eurovým účtem a s ním spojenou kartou a možností vzít si hypotéku i s příjmy v cizí měně tak CREDITAS pokračuje v rozšiřování nabídky pro lidi, kteří drží a používají eura.

Sazby na eurových termínovaných vkladech do jednoho roku:

Doba vkladu

Úroková sazba (p.a.)

1 měsíc

2,5 %

3 měsíce

2,7 %

6 měsíců

2,8 %

1 rok

3 %