Znovu odložený restart české ekonomiky

16. 10. 2023

Druhé pololetí letošního roku mělo být původně ve znamení dlouho vyhlíženého oživení české ekonomiky. Jak však napovídají tvrdá opožděná data i aktuální průzkumy mezi firmami a spotřebiteli, zatím není vidět ani náznak toho, že by se hospodářství dostávalo do formy.

Průmyslovým firmám pomáhají období slabší poptávky překlenout dřívější zakázky, což je vidět především v automobilkách, zatímco trend nových objednávek rozhodně stále nevypadá nijak pozitivně. Stavebnictví se i nadále potýká s útlumem komerční a bytové výstavby a jeho hlavním pilířem tak zůstávají pouze veřejné zakázky. Ani maloobchod a služby se až na drobné výjimky zatím rovněž nemohou pochlubit reálným nárůstem tržeb.

Domácí poptávku dál limituje inflace, která sice v posledním měsíci překvapila rychlejším poklesem, ale i tak je stále ještě dostatečně vysoká na to, aby negativně ovlivňovala chování spotřebitelů i investorů. Optimistické zprávy nepřicházejí ani ze zahraničí, zvláště ne z blízkého Německa, kde se podnikatelé rovněž potýkají s nízkými zakázkami a ztrátou konkurenceschopnosti v důsledku vysokých cen energií. Zdá se, že v lepším případě bude druhá polovina letošního roku ve znamení stagnace a opětovného nenávratu na startovací – předcovidovou – pozici.

Impuls, na který český ekonomika čeká, ovšem přijde až na začátku roku příštího. Bude jím prudký pokles inflace a s ním spojené částečné narovnání reálných finančních poměrů domácností. Lze ovšem jen spekulovat, jak rychlý pokles inflace vlastně bude, protože ve „hře“ zůstává až příliš mnoho nejistot. Zatímco si už možná díky forwardovým křivkám dokážeme představit ceny energií pro příští rok, všechny poplatky a quasi-daně s nimi spojené se zatím jen vyjasňují. Nejistý je výsledný efekt změn sazeb DPH a neznámé jsou i nové ceníky výrobců a obchodníků. Inflace proto může začínat trojkou stejně jako dvojkou (nebo čtyřkou), nicméně i tak přestane být brzdou českého hospodářství. Cyklickou zatáčku česká ekonomika nakonec se zpožděním nepochybně vybere, nezbývá než věřit nebo aspoň doufat, že se jí povede s handicapem drahých energií všeho druhu vybrat i tu strukturální.

Tento článek vyšel na webu hn.cz.


Veškeré informace, názory a prognózy obsažené v tomto textu jsou pouze informativního charakteru, nepředstavují žádnou nabídku na jakoukoliv transakci nebo závazek k realizaci jakékoliv transakce a v žádném případě nejde o investiční poradenství. Obsah sdělení je vytvářen dle nejlepšího vědomí a s řádnou odbornou péčí, Banka CREDITAS a.s. však nezaručuje správnost, úplnost a přesnost jeho obsahu. Banka CREDITAS a.s. nenese žádnou odpovědnost za případné škody vzniklé jakýmkoliv třetím osobám v důsledku využití informací uvedených v tomto sdělení.

Další novinky