Inflační nevýhra

26. 2. 2024

Jistě se můžeme radovat z poklesu inflace, díky němuž už ČR není zemí s nejrychlejším růstem cen v EU jako v prosinci, protože podle lednových statistik Eurostatu je česká inflace devátou nejnižší. Radost z tohoto výsledku však z mého pohledu jednoznačně kalí realita posledních čtyř let, na kterou bychom rozhodně neměli zapomínat, protože jen za tuto dobu zde spotřebitelské ceny vzrostly celkem o 38 %. Byl to mimochodem druhý nejvýraznější nárůst cenové hladiny hned po regulačně kreativním Maďarsku.

Mohli bychom sice tento nárůst cen jednoduše odůvodnit zdražením energií, kde jsme rovněž ve srovnání s ostatními unijními zeměmi obsadili čelní příčky (druzí u elektřiny, třetí u plynu), avšak až příliš snadno a rychle zdražovalo i spotřební zboží a další služby. Potvrzuje to třeba česká harmonizovaná jádrová inflace, která dosáhla stříbrné pozice v unijním měřítku. Ceny v hotelích a restauracích dokonce zlaté a obdobně dopadly i ceny oblečení a obuvi či elektroniky pro volný čas. A takto by bylo možné probírat se unijními žebříčky hodiny a nejspíš by se tím inflační obrázek ČR nijak nevylepšil.  Zkrátka, inflační nákaza postihla celou ekonomiku a na dlouhou dobu se v ní i usadila. Zdražoval, kdo mohl, respektive co mu situace a samozřejmě i zákazník dovolil.

Nějak se mi však nechce stále věřit, že inflaci je konec, jak se zdá z všeobecné radosti a hlášení se o zásluhy. Stále se totiž objevují příběhy vytvářející nové příležitosti, ať už je to růst cen námořních tarifů, slabé koruny nebo zvýšené poptávky, na kterou sázejí některé služby. Ostatně už průzkumy důvěry naznačují, že právě inflační očekávání ve službách nejsou u nás ani v eurozóně (viz PMI za únor) tak úplně pasé. Na druhou stranu, tak jako existují potenciální inflační příběhy otevírající příležitosti zdražovat, existují i ty protiinflační. Ten aktuální přinášejí ceny energií, které se již nějaký čas pohybují na předválečné úrovni. Nezbývá proto než čekat, jak na toto zlevnění zareagují ti, kteří v posledních letech – v souladu s hlavním příběhem – úspěšně svoje ceny zvyšovali.

Tento článek vyšel v Hospodářských novinách.


Veškeré informace, názory a prognózy obsažené v tomto textu jsou pouze informativního charakteru, nepředstavují žádnou nabídku na jakoukoliv transakci nebo závazek k realizaci jakékoliv transakce a v žádném případě nejde o investiční poradenství. Obsah sdělení je vytvářen dle nejlepšího vědomí a s řádnou odbornou péčí, Banka CREDITAS a.s. však nezaručuje správnost, úplnost a přesnost jeho obsahu. Banka CREDITAS a.s. nenese žádnou odpovědnost za případné škody vzniklé jakýmkoliv třetím osobám v důsledku využití informací uvedených v tomto sdělení.

Další novinky

Penzijní problém snad naposledy a „polopatě“

Penzijní problém snad naposledy a „polopatě“

Finanční trhy míní a inflace mění

Finanční trhy míní a inflace mění

Tragický výsledek brexitu?

Tragický výsledek brexitu?