Jsou bankovní účty opravdu zdarma?

25. 3. 2021

Může se to zdát jako pravěk, ale ještě před deseti lety bylo úplně normální platit za běžný účet. A nejen to – taky za přijaté platby. A odeslané platby. A za potvrzovací SMS zprávy. A za obrovskou spoustu dalších věcí. Dneska už tomu tak není a nabídka účtů zdarma je poměrně široká. Nicméně zdarma neznamená všude to samé. Stojí proto za to se na účty zdarma podívat trochu v detailu, abyste věděli, na co si dát pozor.

Zdarma, ale…

Účty s podmínkou. Když ji splníte, bude všechno zdarma. Ale běda, když ne – to už poplatky potečou. Nejčastěji se setkáte s tím, že se po vás bude chtít „aktivní využívání“. To v praxi obvykle znamená, že na daný účet musí měsíčně přitéct nějaká částka, třeba 10 tisíc korun. To je docela v pohodě, když je to váš hlavní účet, ale pokud ne (nebo pokud se rozhodnete hlavní účet změnit), musíte na tuhle platbu myslet. Někdy může být podmínkou i minimální měsíční počet plateb kartou.

Další podmínkou může být, že budete mít u banky další produkty – třeba stavebko, investice, hypotéku. Je to fajn, když je máte, ale pokud si produkty převedete jinam, nebo třeba stavebko vyberete, za účet rázem začnete platit.

Vedení zdarma, výběry za poplatek

Že je zdarma vedení účtu je samo o sobě fajn. Stejně tak příchozí a odchozí platby nebo třeba vedení karty. Co ale výběry z bankomatu? Pokud z bankomatu alespoň občas vybíráte, určitě byste se měli na tuhle položku podívat pozorněji. Často totiž tahle služba v balíčku „zdarma“ zahrnutá není, nebo jen s podmínkami. Někdy zaplatíte za výběr jen z bankomatu cizího, někdy i u své vlastní banky. A co teprve výběry v zahraničí! To už pak nemusí být desítky, ale rovnou stovky korun, někdy i s nějakým tím procentem z vybírané částky.

Méně časté úkony

Pokud využíváte nějakou méně obvyklou službu, podívejte se v sazebníku i na ni. Můžete být překvapeni. Třeba SEPA platby (platby v rámci eurozóny) zdarma být nemusí, stejně tak třeba některé změny nastavení, jako je změna PIN karty.

V Bance CREDITAS se ničeho z toho bát nemusíte, běžný účet je zdarma, za běžné úkony a transakce nic neplatíte. K tomu navíc máte výběry ze všech bankomatů bez poplatku, a to i v zahraničí. K tomu navíc dostanete skvělé internetové a mobilní bankovnictví, embosovanou i virtuální platební kartu a výhodné směnné kurzy.

Další novinky