Multibanking aneb všechny banky v jedné appce

25. 2. 2021

Možná to znáte. Běžný účet u jedné banky máte jako hlavní, jeden spořicí u druhé, další, co se zřídil k hypotéce. A co když je k tomu ještě jeden firemní a taky by bylo fajn mít dohled nad těmi, které mají zřízené děti… To už je pořádná řádka aplikací, přístupových jmen a hesel. Díky multibankingu ale může na všechno stačit jediná aplikace.

Dnes už není nijak neobvyklé, když mají lidé dva či tři a více běžných účtů. Často proto, že každá z bank umí něco navíc nebo to umí výhodněji, třeba neúčtuje poplatky za výběr z bankomatu, má dobré úroky na spoření, nebo naopak nízké úroky u hypotéky. Nese to s sebou ale potíže. Každá má svoje internetové bankovnictví a mobilní aplikaci, do každé je potřeba si pamatovat přihlašovací údaje. A každá má také odlišné zobrazení informací.

Velká událost, která umožnila tohle změnit, nastala v roce 2019, kdy začala platit evropská směrnice PSD2. Ta totiž umožnila (a taky nařídila), aby banky zpřístupnily klientská data oprávněným institucím – primárně ostatním bankám, u nichž k tomu dá klient souhlas. V praxi to znamená, že v internetovém nebo mobilním bankovnictví banky A dáte souhlas, aby vaše data mohla téct bance B. Obvykle si můžete nastavit, jaká data se mají předávat a jaká ne, a také, na jak dlouho souhlas dáváte, přičemž ho můžete kdykoli zrušit. Není přitom potřeba se bát, data může chtít jen firma s oprávněním od České národní banky.

První bankou v České republice, která umožnila, aby se přes její mobilní a internetové bankovnictví daly obsluhovat účty jiných bank, byla CREDITAS s appkou Richee. Ta se časem stala základem jejího elektronického bankovnictví. Dnes už sem můžete integrovat účty u dvacítky bank, a to jak českých, tak i několika slovenských.

Důležitá je přitom jednoduchost, přehlednost a komfort užívání, k nimž se ještě přidává bezpečnost, protože data tečou rozhraním API.

Zkrátka přijdete do své aplikace, a zde vidíte všechno pohodlně na jednom místě, k tomu máte přehledy podle svých preferencí, kategorizaci plateb, historii a můžete i provádět transakce (pokud to daná banka přes třetí stranu umožňuje).

Další novinky

Virtuálně bohatší

Virtuálně bohatší

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Měníme obchodní podmínky a sazebníky

Měníme obchodní podmínky a sazebníky