Multibanking aneb všechny banky v jedné appce

25. 2. 2021

Možná to znáte. Běžný účet u jedné banky máte jako hlavní, jeden spořicí u druhé, další, co se zřídil k hypotéce. A co když je k tomu ještě jeden firemní a taky by bylo fajn mít dohled nad těmi, které mají zřízené děti… To už je pořádná řádka aplikací, přístupových jmen a hesel. Díky multibankingu ale může na všechno stačit jediná aplikace.

Dnes už není nijak neobvyklé, když mají lidé dva či tři a více běžných účtů. Často proto, že každá z bank umí něco navíc nebo to umí výhodněji, třeba neúčtuje poplatky za výběr z bankomatu, má dobré úroky na spoření, nebo naopak nízké úroky u hypotéky. Nese to s sebou ale potíže. Každá má svoje internetové bankovnictví a mobilní aplikaci, do každé je potřeba si pamatovat přihlašovací údaje. A každá má také odlišné zobrazení informací.

Velká událost, která umožnila tohle změnit, nastala v roce 2019, kdy začala platit evropská směrnice PSD2. Ta totiž umožnila (a taky nařídila), aby banky zpřístupnily klientská data oprávněným institucím – primárně ostatním bankám, u nichž k tomu dá klient souhlas. V praxi to znamená, že v internetovém nebo mobilním bankovnictví banky A dáte souhlas, aby vaše data mohla téct bance B. Obvykle si můžete nastavit, jaká data se mají předávat a jaká ne, a také, na jak dlouho souhlas dáváte, přičemž ho můžete kdykoli zrušit. Není přitom potřeba se bát, data může chtít jen firma s oprávněním od České národní banky.

První bankou v České republice, která umožnila, aby se přes její mobilní a internetové bankovnictví daly obsluhovat účty jiných bank, byla CREDITAS s appkou Richee. Ta se časem stala základem jejího elektronického bankovnictví. Dnes už sem můžete integrovat účty u dvacítky bank, a to jak českých, tak i několika slovenských.

Důležitá je přitom jednoduchost, přehlednost a komfort užívání, k nimž se ještě přidává bezpečnost, protože data tečou rozhraním API.

Zkrátka přijdete do své aplikace, a zde vidíte všechno pohodlně na jednom místě, k tomu máte přehledy podle svých preferencí, kategorizaci plateb, historii a můžete i provádět transakce (pokud to daná banka přes třetí stranu umožňuje).

Další novinky