Víte, že máte cestovní pojištění v kapse?

11. 6. 2021

Někdo jezdí do zahraničí jednou za uherský rok, jiný jednou v létě k moři a jednou v zimě na lyže, další je v zahraničí pečený vařený. Jenže v zahraničí se může stát spousta věcí a na ty je dobré být pojištěný. Hlavně proto, že zdravotní péče je v drtivé většině zemí o dost dražší než doma. A cestovní pojištění ke kartě je užitečné řešení.

Je dobré vědět, že v zemích Evropské unie a v některých dalších se člověku dostane s kartičkou zdravotní pojišťovny neodkladné péče za stejných podmínek jako domácím. To není vůbec špatný základ… Až na to, že ony „podmínky pro domácí“ mohou být samy o sobě dost drahé a nekryjí zdaleka všechno, na co jsme zvyklí, třeba různé transporty při úrazech v horách. Pokud jedeme do exotičtějších zemí, nemáme ani tohle krytí. Cestovní pojištění je tedy něco, na co bychom rozhodně měli myslet.

Můžeme si ho sjednávat ad hoc, když zrovna vyrazíme. Když pojede čtyřčlenná rodina (máma, táta a dvě děti) na 14 dní k moři, zaplatí u pojišťoven za standardní cestovní pojištění mezi jednou až třemi tisícovkami podle výše krytí, což není málo.

To už se možná vyplatí podívat, jestli tu není i nějaká alternativa. A ona náhodou je. Cestovní pojištění k platební kartě. 😊

Většina bank umí zřídit k platební kartě cestovní pojištění. Obvykle nestojí moc (třeba u CREDITAS to je 85 korun měsíčně, tedy asi tisícovka za rok) a kromě držitele karty kryje i manžela nebo manželku a až tři děti, které žijí ve společné domácnosti. Už z toho je vidět, že se takové pojištění mnohdy vyplatí, i když člověk jede jen na jedinou dovolenou za rok. Kromě toho na pojištění ale není potřeba vůbec myslet – což je pro mnoho lidí často výhoda zcela zásadní.

Pojištění se samozřejmě srovnává hlavně podle toho, jak dobře kryje rizika, která hrozí. To se liší vždy banka od banky a je určitě dobré si krytí (a taky výluky, tzn. kdy rizika krytá nejsou, třeba když se vám stane úraz pod vlivem drog, nebo jedete do válečné zóny) pořádně pročíst. U CREDITAS je limit pro léčebné výlohy sedm milionů korun na osobu a pro způsobenou škodu je to milion. Pojištění Family ale navíc zahrnuje i vysoce rizikové sporty, účast na soutěžích amatérských a profesionálních sportovců a přípravu na ně a také se vztahuje i na pracovní cesty.

Když to shrneme, v tomhle případě jde o cestovní pojištění pro celou rodinu s dostatečně vysokými pojistnými limity. Jeho součástí je pojištění léčebných výloh, pojištění odpovědnosti za škodu občana, zahrnuje úrazové pojištění, pojištění právní ochrany a také pojištění cestovních zavazadel…

Dobré je i to, že tohle je pojištění i na opravdu dlouhé cesty – platí na pobyty do 90 dnů.

Další novinky