Jak ušetřit? Prvním krokem je přehled o výdajích

8. 6. 2022

Ceny jako by se v posledních měsících zbláznily. Stoupají a nechce se jim ubrat. Zatímco v uplynulých letech se utrhly ze řetězu hlavně ceny nemovitostí, teď zdražují potraviny, oblečení i pohonné hmoty. Možná i vy cítíte, že je potřeba začít šetřit. Prvním dobrým krokem je udělat si ve svých financích pořádek.

Peníze přitečou a pak se během měsíce rozkutálejí, aniž by člověk pořádně věděl, za co vlastně tolik utrácí. Ve světě, kde provádíte řadu menších plateb na jedno „pípnutí“ mobilem, je dost obtížné sepisovat si podrobný deníček s výdaji. Kromě toho spousta z nás má v rodině víc účtů a část plateb vyřizuje i v hotovosti. Co tedy s tím? Se vším si lze snadno poradit s dobrým a hlavně chytrým online bankovnictvím. To mobilní od CREDITAS umí spoustu užitečných věcí. Pojďme se tedy na správu rodinných financí podívat krok za krokem po jednotlivých oblastech.

1. KATEGORIE

Abyste věděli přesně, kolik měsíčně utratíte třeba za potraviny, koníčky, oblečení nebo volnočasové aktivity, stačí se podívat do statistik v aplikaci CREDITAS Banking. K platbě kartou nebo převodu peněz se automaticky přiřadí kategorie, protože bankovní systém řadu čísel účtů (např. maloobchodních řetězců) zná a dokáže je identifikovat. Pokud účet nezná nebo má podle vás patřit platba do jiné kategorie, snadno si ji můžete změnit.

Když pak budete chtít vidět rozložení výdajů za měsíc (nebo i jiné období), uvidíte přehledný koláčový graf. V jeho rámci si také můžete zobrazit detailně jednotlivé transakce nebo filtrovat přehled výdajů podle účtů.

2. ROZPOČTY

Chcete mít pro určitou položku – třeba výdaje v restauracích při posezeních s přáteli – nastavený pevně daný limit, který vás bude hlídat? Není problém. V sekci Rozpočty si určíte kategorii, výši i časové období. Váš mobil vás automaticky upozorní, když překročíte 25 %, 50 %, 75 % a nakonec 100 % rozpočtu. Snadno tak zjistíte, jak ještě můžete v dané kategorii utrácet.

3. VÍCE ÚČTŮ

Používáte více účtů, ať už jen vy sami, nebo i více lidí v rodině? Snadná pomoc. Ty, které chcete kategorizovat, si snadno a bezpečně s aplikací CREDITAS Banking propojíte. A aby toky plateb mezi účty nedělaly ve statistikách neplechu, můžete je ze statistických přehledů automaticky vyřadit. Vytvářet rozpočty a statistiky výdajů přitom můžete jak pro jednotlivé účty, tak pro všechny účty, které označíte.

4. HOTOVOSTNÍ PLATBY

Co když platíte část výdajů hotově, a přesto byste chtěli, aby i je statistika pokrývala? Snadná pomoc. Je tu Virtuální účet. Na něj si můžete hotovostní transakce připsat sami, takže vaše statistika bude kompletní.

Jak se vám možnosti mobilní bankovnictví CREDITAS Banking líbí? S tímto nástrojem budete opět pány svého hospodaření. Nezapomeňte, že když se podaří něco uspořit, je dobré tvořit si pohotovou rezervu třeba na úročeném spořicím účtu. A když se podaří ušetřit o něco víc a peníze nebudete v dohledné době potřebovat, měli byste zvážit dlouhodobější formy zhodnocení úspor. Třeba investování, které vám může pomoci lépe ochránit peníze před inflací.