Spustili jsme službu Bankovní identita

4. 4. 2023

Od 1. dubna mohou naši klienti využívat novou službu Bankovní identita, která umožňuje bezpečné ověření totožnosti na internetu. V současné fázi ji mohou klienti použít pro přihlášení k vybraným službám úřadů a státních institucí, v průběhu příštích měsíců rozšíříme možnosti Bankovní identity o přihlášení do klientských portálů soukromých firem, jako jsou pojišťovny, e-shopy, lékaři a další.

Ověření totožnosti z pohodlí domova či kanceláře znamená pro klienty výraznou úsporu času oproti osobním návštěvám jednotlivých institucí. Ještě důležitější je bezpečnost – Bankovní identita využívá stejné přihlašovací údaje a stejně vysoké zabezpečení jako internetové bankovnictví CREDITAS Banking. Přihlášení probíhá na našich systémech, které jsou pod trvalým dohledem.

Úřady a firmy, ke kterým se klienti prostřednictvím Bankovní identity přihlásí, nikdy neuvidí přihlašovací údaje, ani data o klienty využívaných bankovních produktech. Zcela bezdůvodná je proto obava, že by v případě kybernetického útoku na tyto úřady či firmy mohly být odcizeny jejich přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.

Nastavení bankovní identity mají klienti pod plnou kontrolou v rámci internetového i mobilního bankovnictví CREDITAS Banking, kde mohou službu kdykoli dočasně či trvale deaktivovat a později znovu aktivovat. Tak jako mnohé naše další služby i Bankovní identitu poskytujeme zcela zdarma.

Bankovní identitu zřizujeme automaticky všem klientům, kteří splňují předepsané podmínky. Vzhledem k technologickým omezením při propojování s externími databázemi nemůžeme Bankovní identitu zpřístupnit všem uživatelům najednou. Části klientů proto bude dostupná až v průběhu několika dní následujících po datu 1. 4. 2023. Aktuální dostupnost a nastavení bankovní identity si klienti mohou kdykoli ověřit v internetovém bankovnictví v sekci Správa.

Podrobné informace a odpovědi na nejčastější otázky uvádíme na stránce Bankovní identita. Vaše dotazy rádi zodpovíme na bezplatné infolince 800 888 009 nebo na našich pobočkách.