Češi nakupují v cizině několikanásobně více než vloni

21. 12. 2022

Zájem našich klientů o nákupy v zahraničí meziročně výrazně vzrostl. V období červenec–listopad 2022 jsme zaznamenali trojnásobný počet a čtyřnásobný objem transakcí realizovaných našimi platebními kartami v cizině.

Na rychlém růstu zahraničních plateb kartou na terminálech u obchodníků a výběrů z bankomatů se podílejí především tři sousední země – Německo, Rakousko a Polsko. „Jistá část nárůstu jde jistě na vrub snadnějšímu cestování bez covidových omezení, důvodem je ale i výrazný cenový rozdíl u spotřebního zboží. Nákupy za hranicemi se Čechům zkrátka vyplatí,“ říká členka představenstva Banky CREDITAS Ivana Pícková.

Nakupujícími oblíbené Polsko má od února 2022 sníženou či nulovou daň z přidané hodnoty na vybrané zboží, například základní potraviny či pohonné hmoty. I díky posílení koruny vůči zlotému jsou pro české nakupující polské ceny výrazně příznivější než doma. V Německu, zejména v saské části přiléhající k severu Čech, je nyní cenová úroveň zboží vyšší než v ČR, obecně je ale německé zboží často vnímáno jako kvalitnější.

Zajímavým údajem je také rostoucí trend používání platebních karet digitalizovaných v chytrých telefonech. Setrvale roste i míra využívání bezkontaktních plateb. Klesají naopak výběry z bankomatů v cizině – ještě před rokem tvořily čtvrtinu objemu transakcí našich klientů v zahraničí, letos už pouze desetinu.

Za výběry našimi platebními kartami nejen v sousedních zemích, ale kdekoli na světě neúčtujeme žádné poplatky. Platební kartu u nás získáte zdarma k běžnému účtu, pokud máte příjem v eurech a nakupujete či vybíráte hotovost v cizině, doporučujeme vám využít bezplatný eurový účet. Při transakci v cizí měně provedené eurovou kartou totiž ušetříte za konverzi.

Podrobnější informace a odpovědi na dotazy k běžným účtům a kartám vám rádi sdělíme na bezplatné infolince 800 888 009 nebo na našich pobočkách.

Do údajů o platbách v zahraničí nejsou zahrnuty on-line platby v e-shopech. Při přípravě srovnání jsme zohlednili meziroční příliv klientů, zvýšení jejich počtu proto nemá vliv na výsledné hodnoty. Všechna ve srovnání využitá agregovaná data o platbách a výběrech jsou anonymní a nelze z nich zpětně identifikovat výdaje konkrétních klientů.

Další novinky

Virtuálně bohatší

Virtuálně bohatší

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Měníme obchodní podmínky a sazebníky

Měníme obchodní podmínky a sazebníky