Lidé převádějí peníze z běžných účtů na lépe úročené produkty

13. 12. 2022

Vloni na podzim české domácnosti držely 85 % svých vkladů na netermínovaných účtech. Rostoucí úrokové sazby ale zvýšily atraktivitu produktů nabízejících zhodnocení úspor. Vývoj objemu vkladů v naší bance jasně ukazuje výrazný růst zájmu především o termínované vklady.

Objem peněz uložených klienty na našich termínovaných produktech vzrostl od letošního ledna o 147 %. Největší zájem je o produkty s krátkou dobou vkladu, tedy na rok a méně. Díky vyšším úrokovým sazbám se na celém trhu projevuje výrazný růstový trend objemu termínovaných depozit, meziročně přibylo skoro 300 miliard korun, zatímco na netermínovaných 208 miliard ubylo. I tak ale mají netermínovaná depozita (tj. běžné účty a spořicí účty s možností okamžitého výběru) stále ještě výraznou převahu.

Zajímavý pohled nabízí srovnání dvou nejčastějších spořicích produktů – spořicích účtů a termínovaných vkladů. „Ještě před rokem byl poměr peněz na spořicích účtech a termínovaných produktech zhruba 3:1, teď už je téměř vyrovnaný. Roli v tom určitě hraje fakt, že v nabídce jsou produkty s uložením na šest měsíců a méně. V době vysoké inflace a všeobecné nejistoty lidé hledají, jak své peníze bezpečně ochránit a zároveň je mít i relativně rychle k dispozici,“ říká členka představenstva Banky CREDITAS Ivana Pícková. Atraktivní sazby se projevily i přílivem nových klientů, kterých nám od ledna přibylo 50 tisíc.

Klientům nyní nabízíme 6% roční zhodnocení při využití Spořicího vkladu 1M nebo Spořicího vkladu 3M (u obou se sazba vztahuje na část vkladu do 500 tisíc korun, nad uvedený limit činí úrok 4 % p.a.). Šestiměsíční termínovaný vklad nabízí 6 % p.a. na neomezenou výši vkladu. Na základním Spořicím účtu + získáte roční sazbu 5,6 % pro část vkladu do 500 tisíc korun, částku nad tento limit úročíme 3,1 % p.a. (obě sazby platí pro nepodnikající fyzické osoby). Stejné úroky platí i pro dětské Spoření Richee Junior, kde vyšší sazbou zhodnocujeme částku do 350 tisíc korun včetně.

Podrobnější informace ke spořicím produktům a odpovědi na dotazy vám rádi sdělíme na bezplatné infolince 800 888 009 nebo na našich pobočkách.

Další novinky

Virtuálně bohatší

Virtuálně bohatší

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Měníme obchodní podmínky a sazebníky

Měníme obchodní podmínky a sazebníky